Skrevet af Jesper Ravn

AK 101.799 – Ikke godtgjort, at hjerneblødning opstået i forbindelse med orgasme under samleje var et ulykkestilfælde

Forsikringstager (FT) anmeldte i november 2023 til sin ulykkesforsikring, at han havde pådraget sig en hjerneblødning i forbindelse med orgasme under et samleje.

Selskabet afviste kort efter dækning under ulykkesforsikringen med henvisning til, at hændelsen ikke opfyldte ulykkesdefinitionen i forsikringsbetingelserne, da hjerneblødningen ikke kunne anses for udløst af en pludselig hændelse. Dette var FT uenig i og henviste til Højesterets præmisser i U 2018.7 H (”Løber-dommen”), idet FT anførte at seksuel aktivitet havde samme fysiologiske påvirkning som sportsudøvelse, hvorfor en hændelse indtrådt under samleje måtte ligestilles hermed.

Selskabet fastholdt afvisningen og anførte i tillæg hertil, at hjerneblødningen måtte anses for en følge af sygdomsanlæg eller sygdom og ikke selve den seksuelle aktivitet (hvis man i øvrigt måtte anse ulykkesdefinitionen for opfyldt).

Der var yderligere skriftveksling mellem FT og selskabet, herunder om FT beviseligt havde forhøjet blodtryk for hændelsen, hvorefter FT i sommeren 2024 indbragte sagen for Ankenævnet for Forsikring. Under sagens forløb for Ankenævnet var der yderligere skriftveksling, herunder om den fysiologiske påvirkning af hjernen under samleje, om de medicinske årsager til en aneurisme (hjerneblødning mv.).

Ankenævnet fandt ikke grundlag for at kritisere selskabets afvisning af skaden. Ankenævnet anførte indledningsvis i begrundelsen for afgørelsen, at:

”Nævnet har blandt andet lagt vægt på, at høj puls og blodtryksstigning som følge af aktivitet (i dette tilfælde samleje/orgasme) ikke i sig selv kan anses for at være en pludselig hændelse, der giver ret til dækning over en ulykkesforsikring. Nævnet bemærker, at der er tale om en tilstand – ikke en hændelse.”

Herefter anførte Ankenævnet,  det ikke er godtgjort, at blodtryksstigningen eller den høje puls på grund af orgasmen havde forårsaget hjerneblødningen, idet Ankenævnet samtidig angav, at hovedparten af alle hjerneblødninger opstår spontant.

Nævnet slutter så af med en noget usædvanlig henvisning til Sundhed.dk, hvoraf skulle fremgå, at man som oftest ikke kender årsagen til en hjerneblødning, men at forhøjet blodtryk øger risikoen.

Kommentar

Sagen er i sin natur usædvanlig, om end det umiddelbart forekommer oplagt, at en indefrakommende hændelse (en hjerneblødning) ikke kan anses for et ulykkestilfælde, selvom denne (måske) måtte være udløst af en pludselig hændelse (en orgasme). Ankenævnets angivelse af, at en høj puls og blodtryksstigning som følge heraf er en tilstand og ikke en hændelse, er i den forbindelse udtryk for en klog og rigtig tolkning i forhold til ulykkesbegrebet.

Selskabet har under sagen været bistået af advokatfuldmægtig Emilie Lindgren Kærskov og advokat Jesper Ravn.

Læs kendelsen her

AK 101.799 – Ikke godtgjort, at hjerneblødning opstået i forbindelse med orgasme under samleje var et ulykkestilfælde billede

Kontakt os i dag

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål, og vi glæder os til at høre fra dig.

Kontakt os