Nyskabelsen ”Voldsskadeforsikring” træder i kraft med virkning for arbejdsskader sket fra den 1. januar 2025
Med dette nye tiltag inden for arbejdsskadelovgivningen rejser der sig en række spørgsmål til den praktiske implementering af produktet. Der har været nogen hjælp at hente i lovforslaget og bekendtgørelsen, og de nærmere detaljer omkring praktikken er nu behandlet i Arbejdstilsynets vejledning, af 19. december 2024, som yder god hjælp til den nærmere håndtering af anmeldelser, skadebehandling og den lovpligtige rådgivning af tilskadekomne.
Af særlig interesse kan her fremhæves de afsnit, der omhandler den frivillige voldsskadeforsikring, pligten til oversendelse til AES, pligten til at orientere tilskadekomne om eksistensen af voldsskadeforsikringen samt pligten til at informere tilskadekomne om Erstatningsnævnet ved afvisning.
Arbejdstilsynet har i vejledningen beskrevet disse emner mere indgående, og vi vil blot fremhæve følgende:
Den frivillige voldsskadeforsikring henvender sig primært til arbejdsgivere, hvis medarbejdere udfører omsorgsopgaver uden at være omfattet af loven, eller hvis medarbejdere udfører arbejdsopgaver på en arbejdsplads med forsikringspligt. I vejledningen er nævnt som eksempel en ansat massør hos et firma, der er hyret ind af et plejehjem for give beboerne massage en gang om ugen.
Der verserer pt. et lovforslag, hvorefter der ikke er pligt til at oversende voldsskadesager til AES med henblik på anerkendelse. Det fremgår dog af vejledningen – uanset en eventuel kommende lovændring – at private forsikringsselskaber kan ”…vælge at udbetale erstatning eller godtgørelse efter voldsskadeforsikringen uden at afvente anerkendelsesafgørelsen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, da de modsat offentlige arbejdsgivere ikke skal have lovhjemmel for at kunne afholde udgifter.”
Forsikringsselskabet eller den selvforsikrede forsikringsenhed skal ved modtagelsen af anmeldelse af en ulykke, som kan være omfattet af voldsskadeforsikringen, sikre, at tilskadekomne er blevet vejledt om muligheden for at søge erstatning ved voldsskadeforsikringen, og ellers give denne vejledning, jf. § 8, stk. 1, 2. pkt., i bekendtgørelse om voldsskadeforsikring. Arbejdsgivers vejledningsforpligtelse kan opfyldes ved, at arbejdsgiver foretager en generel vejledning af arbejdspladsens ansatte om ordningen
Tilskadekomne skal vejledes om hvornår (dvs. orientering om tidsfrist) og hvortil (hvem anmodningen kan fremsættes til) den pågældende senest skal have anmodet om erstatning efter voldsskadeforsikringen. Pligten kan ifølge vejledningen opfyldes ved, at forsikringsselskabet eller den selvforsikrede enhed ved modtagelse af anmeldelsen af den ulykke, som også kan være omfattet af voldsskadeforsikringen, foretager en generel vejledning om ordningen med orientering om førnævnte emner – fx i et kvitteringsbrev til tilskadekomne.
Ved afvisning skal forsikringsselskabet eller den selvforsikrede enhed vejlede tilskadekomne om muligheden for at indbringe sagen for Erstatningsnævnet, når det vurderes, at den kan skyldes en straffelovsovertrædelse. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis det af de foreliggende akter i sagen fremgår, at volden er udøvet forsætligt. Det er ikke tilsigtet med bestemmelsen, at forsikringsselskabet eller den selvforsikrede enhed skal indhente yderligere oplysninger for at afdække, om der kan være tale om en straffelovsovertrædelse.
Bemærk desuden, at forsikringsselskabet eller den selvforsikrede enhed også skal rådgive om, hvornår (dvs. orientering om tidsfrist) tilskadekomne senest skal have indbragt sagen for Erstatningsnævnet. Ønsker tilskadekomne at indbringe et erstatningskrav for Erstatningsnævnet, skal dette ske senest 2 år efter, at forsikringsselskabet eller den selvforsikrede forsikringsenhed har afvist sagen. Det er en betingelse for at få behandlet sagen i nævnet, at tilskadekomne har indgivet anmeldelse til forsikringsselskabet, den selvforsikrede forsikringsenhed eller den selvforsikrede arbejdsgiver inden 2 år efter voldshændelsen, jf. offererstatningslovens § 13, stk. 3.
Rigtig god jul og godt nytår fra ARK – og på glædeligt gensyn i 2025.