Retten i Esbjergs dom af 5/11/2024 – Synsmand idømt to års fængsel for medvirken til bedrageri
Ved Retten i Esbjergs dom af 5. november 2024 er der formentlig sat et endeligt punktum for så vidt angår den strafferetlige del af den såkaldte Falke-sag.
Her ved dommen blev indehaveren af en synshal idømt to års fængsel, heraf seks måneder ubetinget, for medvirken til bedrageri ved at have udstedt synsattester for ti biler, som han vidste var klonede. Samtlige ti biler var dyre køretøjer i form af Lamborghini, Porsche mv. til en – ifølge dommen – samlet værdi på kr. 8,8 mio.
Som vi tidligere har omtalt på hjemmesiden i relation til Retten i Glostrups dom af 24. oktober 2023, så havde Kenneth Falke i forbindelse med sin tilståelse til politiet i 2023 peget på, at den pågældende synsmand skulle have udstedt synsattester (mod betaling under bordet) for langt hovedparten af de klonede biler og papirbiler, der indgik i den såkaldte Falke-sag. Link til omtalen på hjemmesiden kan ses her.
Det mest bemærkelsesværdige ved Retten i Esbjergs dom er umiddelbart, at synsmanden alene var tiltalt for at have udstedt falske synsattester for ti klonede biler, hvoraf kun én indgik i sagskomplekset omfattet af Retten i Glostrups dom af 24. oktober 2023. Dette uanset, at Falke i forbindelse med sin tilståelse – som angivet – bl.a. havde hævdet, at den pågældende synsmand havde modtaget op til kr. 100.000 for at udstede falske synsrapporter for eksempelvis flere Ferrarier, der var ”papirbiler”. Dommen er en tilståelsessag, hvilket måske dækker over, at anklagemyndigheden har fundet det ufornødent at anvende yderligere ressourcer på efterforskning af de øvrige biler omfattet af sagskomplekset.
Synsmanden blev idømt to års fængsel, hvoraf seks måneder blev gjort ubetinget. Dette uanset, de meget store værdier af de biler, der er omfattet af tiltalen. Synsmanden blev herudover i overensstemmelse med anklagemyndighedens begæring frakendt retten til at virke som synsmand i 3 år.
Kommentarer
Det er nok tvivlsomt, om en tiltalt var ”sluppet” med to års fængsel, hvis der havde været tale om medvirken til bedrageri af kontantbeløb på kr. 8,8 mio. Om der er opnået en mildere straf som følge af tiltaltes personlige forhold, der er beskrevet i dommen, er udtryk for gætværk, og dette har ikke fundet vej til dommens præmisser. Samtidig synes en rettighedsfrakendelse i kun 3 år at være meget mildt, når henses til systematikken og omfanget af bedrageriet.
Dommen knytter sig til en række domfældelser de senere år over synsmænd for medvirken til bedrageri af forskellig karakter ved syn af biler. Dette såvel med henblik på syn af klonede biler som syn af biler med et for højt kilometertal med henblik på at påvirke beregningsgrundlaget for registreringsafgiften. Selvom der (heldigvis) fortsat er tale om få enkeltstående sager, som har ført til domfældelse, så må det også erkendes, at med de værdier, der er tilknyttet særligt luksusbiler, så kan fristelsen til medvirken til bedrageri være stor, når henses til, at opdagelsesrisikoen som følge af begrænset kontrol fra Færdselsstyrelsen og Motorstyrelsen er tilsvarende lille.
Advokat Jesper Ravn har for nylig medvirket i en Podcast, hvor han udtaler sig til JyllandsPostenom Falke-sagen. Link til Podcasten er her.
Spørgsmål om sagen kan rettes til advokat Jesper Ravn eller advokatfuldmægtig Amalie Kaare Rubeck.